instabook.grRead ThisPassbookΌταν 5 σεφ δημιουργούν το πιο γκουρμέ σουβλάκι

Hoocut

Όταν 5 σεφ δημιουργούν το πιο γκουρμέ σουβλάκι

Οι εκλεκτές κοπές του κρέατος συντελούν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα

Κάνοντας μια πολύ γρήγορη αναζήτηση στην ιστορία της παγκόσμιας γαστρονομίας, η ιδέα του τυλιγμένου κρέατος σε κάποιο είδος πίτας ή απλά χαρτί, μαζί με διάφορα συστατικά όπως λαχανικά και μπαχαρικά, απαντάται παντού. Μάλιστα, το σουβλάκι από μόνο του, πρωτοπαρουσιάζεται στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς ήταν γνωστό με την ονομασία «οβελίσκος» (από τη λέξη οβελός = σούβλα). Εμφανίζεται δε μεταξύ άλλων στα έργα του Αριστοφάνη, του Ξενοφώντος, του Αριστοτέλη.
Μια απλή συνταγή από μικρά κομμάτια κρέατος, καρφωμένα κατά μήκος σε ένα «δαυλό» μαζί με μια φέτα ψωμί, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή του μορφή, ιδίως όταν το επιλέγουμε σαν «καλαμάκι» με λίγο ψωμί, στο σουβλατζίδικο, στην ταβέρνα ή στον υπαίθριο και πλανόδιο πωλητή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρόχειρη ψησταριά.

Πολλοί θεωρούν ότι το σουβλάκι με πίτα είναι τουρκική ή ανατολίτικη συνταγή όμως αν εξαιρέσει κανείς το κεμπάπ ή τον γύρο, οι Τούρκοι αγνοούν παντελώς την πίτα. Η πίτα στο σουβλάκι είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα και συνταγή. Αν και η παρασκευή της επηρεάστηκε από κάποιους εκείνοι δεν ήταν οι Ανατολίτες αλλά οι Ιταλοί κατακτητές. Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής, οι Ιταλοί απαίτησαν και έδειξαν στους Έλληνες φουρνάρηδες να παρασκευάσουν την άνοστη ιταλική γαλέτα. Ήταν μια εύκολη λύση για να τρέφεται ο στρατός με αρτοπαρασκευάσματα μεγάλης διάρκειας. Οι Έλληνες φουρνάρηδες, επηρεασμένοι και από την πείρα τους σε ένα είδος Μικρασιατικού ψωμιού που έμοιαζε με πίτα, αντί για γαλέτα, παρήγαγαν τη γευστικότατη πίτα που γνωρίζουμε σήμερα.
Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Χασιώτη, ο φούρνος του Χατζή μαζί με το φούρνο του Λαμπράκη, στη Νίκαια, ήταν οι πρώτοι φούρνοι παγκοσμίως που παρήγαγαν την πίτα για σουβλάκι ενώ ως εμπορική επιχείρηση η παραγωγή της ξεκίνησε το 1952 από τους αδελφούς Αντώνη και Κυριάκο Παπαδόπουλο (από την Άψαλλο της Έδεσσας) σε ξυλόφουρνο και με 200 έως 300 πίτες την ώρα.

Συνεχίζοντας το σουβλάκι να κυριαρχεί στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων, τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν διαφορετικούς τρόπους «προσέγγισης» του, τόσο στη συνταγή όσο και στην παρουσίαση του. Μία εντελώς νέα προσπάθεια, που αφορά στο πιο διάσημο ελληνικό «πρόχειρο» φαγητό, αποτελεί και το καινούριο εγχείρημα των Περικλή Κοσκινά, Κλεομένη Ζουρνατζή, Νίκο Καραθάνο και των αδερφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου, το Hoocut.

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο του Μεσοπολέμου, στην Πλ. Αγίας Ειρήνης, στήθηκε μία εσωτερική αγορά, τρία μαγαζιά χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο: το αρτοποιείο, το κρεοπωλείο και το μανάβικο. Οι 3 βασικοί τροφοδότες λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και συμπληρωματικά, παρέχοντας τις πρώτες ύλες για το τελικό προϊόν στο κεντρικό μαγαζί, την ψησταριά. Ένα κεντρικό θερμαινόμενο τραπέζι, ακριβώς στο κέντρο, αποτελεί τον τελευταίο σταθμό πριν τον πελάτη. Δημιουργώντας μία ανοιχτή αγορά σε κοινή θέα, δίνεται η δυνατότητα να γίνει κάποιος μάρτυρας ολόκληρης της διαδικασίας παρaσκευής: δημιουργία της ζύμης, διαχείριση των λαχανικών, ψήσιμο του κρέατος.

Η προσέγγιση του προϊόντος που υπακούει στις ίδιες αρχές μαγειρικής που διέπουν και τα υπόλοιπα εστιατόριά τους, δηλαδή άριστες πρώτες ύλες, άρτια τεχνική, λεπτομερής προετοιμασία-, αποτελεί την επιτομή της φιλοσοφίας του Hoocut. Οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας της κουζίνας τους ορίζουν την παραγωγή του φαγητού που είναι γρήγορο, όχι όμως βιαστικό. Η μαγειρική τους ευφυΐα και σκέψη εστιάζει στο πώς θα διατηρηθεί η ισορροπία γεύσης των πρωτογενών συστατικών, μειώνοντας τον χρόνο παραγωγής χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα. Η επαναφορά του συγκεκριμένου φαγητού στην αρχική του υπόσταση, στο σωστό μέγεθος, με την πρωταρχική φρεσκάδα καθώς και οι εκλεκτές κοπές του κρέατος συντελούν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Με μέτρο, με ευθύνη και γνώση, με ψυχή και κόπο, αλλά προπάντων με αγάπη για τον άνθρωπο και την τροφή, όπως ορίζει το Hoocut, οι πέντε μάγειρες προσφέρουν την ολοκληρωμένη, βιωματική εμπειρία, όπως την είχαν στο μυαλό τους από την αρχή. Οι προτάσεις, ιδανικές για κάθε επιθυμία: πίτα τυλιχτή με λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος από βοδινό ή προβατίνα, ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας- χοιρινό, κοτόπουλο ή και λουκάνικο- αποτελούν ενδεικτικές επιλογές. Πάντα με επιμονή στη λεπτομέρεια, στα μυρωδικά, στη φρεσκοκομμένη πατάτα.

Hoocut, true pitta, Πλ. Αγίας Ειρήνης 9. Αθήνα, Tηλ.: 210 32 400 26
Ώρες λειτουργίας
Κυριακή- Πέμπτη: 11:00- 02:00
Παρασκευή- Σάββατο: 11:00- 03:00

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

SHARE

Περισσότερα

MORE PASSBOOK