instabook.grRead ThisΟ πεντανόστιμος θησαυρός των αβοκάντο της Κρητικής γης

AVOEL

Ο πεντανόστιμος θησαυρός των αβοκάντο της Κρητικής γης

Ένα μοναδικό πάντρεμα της σάλτσας γουακαμόλε με ελληνικά φρέσκα υλικά

Το αβοκάντο έχει μπει στη ζωή του Έλληνα και της καθημερινότητας του τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην Ευρώπη επενδύθηκαν εκατομμύρια για το ιδιόμορφο εξωτικό φρούτο με το τεράστιο κουκούτσι από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Επιπλέον, οι πολλές έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν έφεραν στο φως τα τεράστια οφέλη της κατανάλωσης του, κάποια στοιχεία από τα οποία ανατράπηκαν με τον καιρό, αλλά ποτέ δεν έπαψε το αβοκάντο να αποτελεί έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό της γης.
Στην Ευρώπη το αβοκάντο έφτασε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ξεκινώντας η καλλιέργεια του στην Ισπανία και την Πορτογαλία ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα το εξωτικό φρούτο έφτασε τη δεκαετία του 1960, κυρίως στην Κρήτη, καθώς το δέντρο ευδοκιμεί και σε περιοχές με εσπεριδοειδή και κυρίως λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.

Μία από τις πιο γνωστές φαμίλιες στην καλλιέργεια κρητικών αβοκάντο, η οικογένεια Λεράκη, αποφάσισε το 1971 να δημιουργήσει μία από τις πρώτες φυτείες, 10 στρεμμάτων, στην περιοχή Μουρνιές, στα Χανιά. Το ήπιο υποτροπικό κλίμα της Κρητικής γη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής έκαναν γρήγορα μια δύσκολη καλλιέργεια επιτυχημένη, η οποία ακόμα και σήμερα αποδίδει άνω των 5 τόνων καρπού ανά έτος.
Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Μανώλης Λεράκης στην προσπάθεια του να αξιοποιήσει το 25% της παραγωγής του που, λόγω δυσμορφίας, έμενε αδιάθετο, αλλά και να δώσει σε ένα προϊόν το άρωμα, τη γεύση και την ποιότητα της κρητικής κουζίνας κατάφερε να αναπτύξει μία σειρά προϊόντων βασισμένη στο φρέσκο Αβοκάντο, την οποία το κοινό μπορεί να απολαύσει παίρνοντας όλα τα ευεργετικά στοιχεία του φρέσκου πολτού σε ιδιαίτερες γεύσεις. Στην ουσία, o Μανώλης Λεράκης, με την ετικέτα της εταιρείας Avoel, παντρεύει την ιδέα της σάλτσας αβοκάντο, γνωστής ως γουακαμόλε, που προέρχεται από το Μεξικό, με ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, η ελιά και το ξίδι, δημιουργώντας ένα καινοτόμο και μοναδικό προϊόν.

Σήμερα, η Avoel διαθέτει πέντε τέτοια καινοτόμα προϊόντατα οποία μπορεί να τα βρει κανείς τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και σε ντελικατέσεν. Πρόκειται για πεντανόστιμες σάλτσες, όπως το Αβοκάντο με μυρωδικά και λεμόνι, με μαύρη σοκολάτα, μία ιδιαίτερη μεσογειακή γουακαμόλε και αβοκάντο με ελληνική φέτα, ελιές και ξίδι. Τα δύο τελευταία έχουν ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον, καθώς το πρώτο βασίζεται σε φρέσκα υλικά της Κρητικής γης, με ήπια καυτερή γεύση και πλούσιο άρωμα Μεσογείου, ενώ το δεύτερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dip με πατατάκια και μπύρα, συνοδεύοντας κρεατικά, λουκάνικα, ως συμπλήρωμα σε φαγητό κατσαρόλας (κυρίως κρέας), ή σε σάντουιτς.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε συνοδευτικά προϊόντα, τα οποία να υποδηλώνουν ελληνικότητα, κρητική διατροφή, μεσογειακή παράδοση και αυτό είναι που μας διαφοροποιεί επί της ουσίας με οτιδήποτε άλλο παρασκευάζεται παγκοσμίως, γιατί στη Νότια Αμερική παρασκευάζουν απλώς μία γουακαμόλε, ένα ντιπ. Αυτό, όπως καταλαβαίνει κάποιος, δεν έχει καμία ελληνικότητα», τόνισε πρόσφατα ο Μανώλης Λεράκης μιλώντας στο ypaithros.gr και εσείς δεν έχετε παρά να τα ανακαλύψετε.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS