instabook.grNews DeskΣτη μυστηριακή «Σελήνη» της Πάτμου των €4.000.000

Selene

Στη μυστηριακή «Σελήνη» της Πάτμου των €4.000.000

Mε 480 τ.μ. ανοιχτού χώρου και με εκπληκτική θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου

Είναι αλήθεια ότι όποιος επισκεφθεί πρώτη φορά την Πάτμο αποκλείεται να μην επιστρέψει ξανά και ξανά… Και δε χρειάζεται να κάνει κάτι το νησί για να γοητεύσει τους επισκέπτες της. Είναι ένας τόπος με θετική αύρα, πρωτόγνωρη ηρεμία και απίστευτη φυσική ομορφιά, με τη Χώρα της, χαρακτηρισμένη από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς του Αιγαίου. Τα στενά, δαιδαλώδη σοκάκια της, τα μεγαλοπρεπή «διάσημα» αρχοντικά της και τα χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σπιτάκια της, οι ψηλοί αυλότοιχοι και οι επίπεδες στέγες είναι αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που έχει διατηρήσει από τον μεσαιωνικό οικισμό από τον οποίο προήλθε, ενώ το εκτυφλωτικό λευκό του τοπίου, οι λιτές γραμμές και οι ανθισμένες αυλές την καθιστούν μία από τις πιο όμορφες Χώρες του Αιγαίου.

Κυρίως τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα παλιά αρχοντικά και τα διατηρητέα στη Χώρα της Πάτμου, ανακαινίζονται και ανακατασκευάζονται, πάντα με σεβασμό στην ιστορία τους και με αισθητικές πινελιές που πραγματικά σαγηνεύουν. Πολλά από αυτά, προσφέρονται προς ενοικίαση και φιλοξενία σε παραθεριστές αλλά και ως επαγγελματικοί χώροι, ενώ κάποια άλλα διατίθενται και προς πώληση, απευθυνόμενα κυρίως σε ενδιαφερόμενους υψηλών εισοδημάτων ή και σε επιχειρηματίες που να αναζητούν προσοδοφόρες επενδύσεις.

Μία τέτοια εξαιρετική περίπτωση αποτελεί η περίφημη «Σελήνη», ένα παραδοσιακό αρχοντικό του οποίου η ανακαίνιση κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια, ολοκληρώθηκε το 2007 και είναι έργο του πολύ γνωστού κατασκευαστή-οικοδόμου πετρόχτιστων σπιτιών της Πάτμου, του Χρήστου Υψηλάντη.
Σε συνέντευξη-αφιέρωμα της ιστοσελίδας bluestarferries.com/ για τα παραδοσιακά επαγγέλματα του νησιού, ο ίδιος ο Υψηλάντης λέει σχετικά: «Με μία παράδοση στα πετρόχτιστα σπίτια 75 χρόνων (τρεις γενιές δηλαδή) πιστεύουμε πως έχουμε αποκτήσει πλέον μία ιδιαίτερη σχέση με την πέτρα και την αρχιτεκτονική της Χώρας στην Πάτμο.
Προσωπικά, το χτίσιμο ενός σπιτιού αποκλειστικά με πέτρα εκτός από δουλειά είναι και δημιουργία, απόλαυση και στο τέλος ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Η Χώρα είναι ο κύριος χώρος εργασίας μας… Το στενά σοκάκια, οι δρόμοι με τις καμάρες τις κλειστές (τα «καμαράκια» όπως τα αποκαλούμε) τις αυλές και τις βεράντες στα σπίτια, αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς.

Μία τυπική ημέρα ξεκινά στις 07:30 με την επίσκεψη του συνεργείου στο χάλασμα, το οποίο έχουμε πρώτα ξεμπαζώσει, με σκοπό να συλλέξουμε στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην σωστή αναδόμηση και αναβίωση του κτιρίου, βάσει της αρχικής του κατάστασης. Με καλούπια τα οποία κατασκευάζουμε εμείς, ξεκινάμε το χτίσιμο, δίνοντας προσοχή στις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου. Συνήθως κάθε κάμαρα απαιτεί ξεχωριστό καλούπι ανάλογα με τις διαστάσεις του.
Τις περισσότερες φορές το συνεργείο χωρίζεται σε δύο ομάδες ώστε να μπορεί η μία να ασχοληθεί με τους εσωτερικούς χώρους και τα καλντερίμια και η δεύτερη ομάδα, με αρχηγό τον πατέρα μου, με τους εξωτερικούς χώρους, την είσοδο του σπιτιού, το κατώφλι και την πόρτα. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών τοποθετούνται τα λεγόμενα στιλάκια, ώστε την επόμενη μέρα να μπει το ανώφλι. Όσο περνούν οι μέρες, βλέπουμε σιγά σιγά τους κόπους μας να δίνουν ζωή σε έναν χώρο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ένα χάλασμα, γεγονός που μας δίνει μεγάλη δύναμη.

Ο απώτερος σκοπός μας και αυτό το οποίο μας παρέχει την μεγαλύτερη ικανοποίηση, είναι να καταφέρουμε να ανακατασκευάσουμε το σπίτι και να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή, σεβόμενοι πάντα την αρχιτεκτονική της Χώρας και συνεχίζοντας την παράδοση των πετρόχτιστων σπιτιών».

Στην περίπτωση της «Σελήνης», την οποία περιλαμβάνει στα προς πώληση ακίνητα της λίστας του το διεθνές μεσιτικό γραφείο της Sotheby’s International Realty, πρόκειται για ένα αρχοντικό του οποίου το κυρίως κτίσμα είναι του 19ου αιώνα, είναι ένα από τα πιο γνωστά στο νησί, ενώ το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα, διαθέτοντας ένα χώρο που ήταν ζωτικής σημασίας για την παροχή καθαρού νερού στο αρχοντικό κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Το οίκημα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Χώρας, λίγα λεπτά με τα πόδια από τη Μονή, με 480 τ.μ. ανοιχτού χώρου και με εκπληκτική θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Είναι χτισμένο σε δύο ορόφους, με 5 μεγάλα υπνοδωμάτια και 6 μπάνια, ενώ ένας παλιός, ιστορικός φούρνος που υπήρχε στο ακίνητο έχει πρόσφατα ανακαινιστεί σε ένα πανέμορφο υπνοδωμάτιο με ξεχωριστή, ιδιωτική είσοδο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η «Σελήνη» διατίθεται προς 4.000.000 εκατομμύρια ευρώ και πιθανά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς τουριστική αξιοποίηση.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK