instabook.grNews DeskΣτα άδυτα του ακραία πολυτελούς Four Seasons της Μαδρίτης

Four Seasons Hotel Madrid

Στα άδυτα του ακραία πολυτελούς Four Seasons της Μαδρίτης

Συστεγάζεται σ’ ένα από τα διασημότερα και ιστορικότερα κτίρια της ισπανικής πρωτεύουσας, το Palacio de la Equitativa [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ακόμα και αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη με την πανδημία του κορωνοϊού, το πρώτο ξενοδοχείο Four Seasons στην καρδιά της Μαδρίτης αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική είδηση στον κόσμο των τουριστικών επιχειρήσεων. Πέρα από την απίστευτη πολυτέλεια στη φιλοξενία του, το ξενοδοχείο, που συστεγάζεται σ’ ένα από τα διασημότερα κτίρια της ισπανικής πρωτεύουσας, το Palacio de la Equitativa, διαθέτει spa, υποκαταστήματα διάσημων Οίκων, όπως ο Hermes, αλλά κι ένα εστιατόριο στην οροφή, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τους δρόμους στο κέντρο της πολύβουης Μαδρίτης, τα γεύματα του οποίου φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου με τρια αστέρια Michelin σεφ, Ντάνι Γκαρσία.

Το μόνο που του λείπει σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι οι πελάτες. Και μπορεί το εστιατόριο να τα πηγαίνει σχετικά καλά και το κομψό λόμπι του ξενοδοχείου να είναι κατάμεστο από επιχειρηματίες και άλλους επισκέπτες που απολαμβάνουν τον καφέ τους, αλλά από τα 200 δωμάτιά του μόνον τα 50 είναι ανοικτά από τα εγκαίνιά του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως κι ολόκληρη η Ισπανία, οι ιθύνοντες του ξενοδοχείου περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον φονικό κορωνοϊό: «84 εκατομμύρια τουρίστες υποδέχθηκε η Ισπανία το 2019 και φέτος ο αριθμός αυτός κυμαίνεται γύρω στα 20. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τη νέα χρονιά. Το θέμα είναι να αντέξουμε», δήλωσε στον Guardian, ο αρχιτέκτονας Κάρλος Λαμέλα, το γραφείο του οποίου πάσχιζε επί δέκα χρόνια να μετατρέψει επτά συνεχόμενα κτίρια με τραπεζική χρήση σ’ ένα ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο με πολυτελή καταστήματα και λοφτ.

Ο Λαμέλα συνέκρινε τις προκλήσεις του μεγάλου πρότζεκτ Καναλέχας -όπως η δημιουργία πάρκινγκ για 440 οχήματα κι η συνένωση εντυπωσιακών κτιρίων της belle epoque– μ’ έναν τεράστιο κύβο του Ρούμπικ. Αλλά καμία από τις δυσκολίες αυτές δεν συγκρίνεται μ’ εκείνες που προκαλεί η πανδημία. «Πιστεύω ότι θα περάσουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο τους ερχόμενους μήνες ή και χρόνια», παραδέχεται.

Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαδρίτης η πληρότητα στην ευρύτερη περιοχή της ισπανικής πρωτεύουσας κυμαίνεται στο 15% καθώς ο κλάδος κλυδωνίζεται όπως και σε άλλες χώρες. Κι όσα ξενοδοχεία ξανάνοιξαν τις πύλες τους μετά το πανεθνικό lockdown, λειτουργού τώρα με μόλις το 20% με 25% του προσωπικού τους.
«Οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλει στον κάδο παγκοσμίως όσον αφορά τις μετακινήσεις των πελατών. Και μολονότι η κυβέρνηση παρέτεινε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το πρόγραμμα επιδοτήσεων λόγω του κορωνοϊού, αναμφίβολα ο ξενοδοχειακός και τουριστικός κλάδος θα συνεχίσουν να κλυδωνίζονται απ’ αυτή την οικονομική κρίση», είπε εκπρόσωπος των Ξενοδόχων της Μαδρίτης.

Ο Λαμέλα, πάντως, δεν χάνει την αισιοδοξία του ελπίζοντας ότι το Four Seasons όπως κι ολόκληρο το Κέντρο Καναλέχας όχι μόνον θα επιβιώσει, αλλά θα μετατρέψει σε πόλο έλξης που θα σφύζει από ζωή μια περιοχή στην καρδιά της Μαδρίτης, που είχε παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. «Η ζωή θα συνεχιστεί, θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως κάναμε και στη διάρκεια άλλων καταστροφών και πολέμων. Και μπορεί τώρα η κατάσταση να θυμίζει αυτό που περιέγραψε ο Τσόρτσιλ ως “αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα”, και να χρειαστεί κάποιο διάστημα να αλλάξει, αλλά στο τέλος θα ανασάνουμε».

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK