instabook.grNews DeskΟνειρεμένη κατοίκια των z-level Architecture το Yoik του Ταϋγέτου

Yoik of Taygetus by z-level Architecture

Ονειρεμένη κατοίκια των z-level Architecture το Yoik του Ταϋγέτου

H μελέτη της κατοικίας «ενσωματώνει» τους ήχους των βράχων, των δέντρων και του τρεχούμενου νερού [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το Yoik του Ταϋγέτου είναι μία κατοικία/καταφύγιο που είναι αδύνατον μην ζηλέψει κάποιος. Είναι τοποθετημένη αριστοτεχνικά στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην άκρη του φαραγγιού του Ανάκωλου, με απίστευτη θέα στο λακωνικό κάμπο που «κυλλά» ανεμπόδιστα μέχρι τη θάλασσα.

Βασισμένη σε μία ευφυέστατη μελέτη και σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου z-level Architecture και της Έλενας Ζερβουδάκη, η κατοικία, σύμφωνα με το γραφείο, είναι κατασκευασμένη με βάση τις επιθυμίες των ιδιοκτητών της που είναι μουσικοί και ασχολούνται με ένα είδος παραδοσιακής μουσικής από το βορρά της Φινλανδίας και τη φυλή των Sami, το Joik ή yoik όπως αναφέρεται στα αγγλικά με βάση την προφορά του, όνομα το οποίο χρησιμοποιήθηκε και για το σπίτι.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το z-level Architecture, το κτίσμα ενσωματώνει τους ήχους των βράχων, των δέντρων και του τρεχούμενου νερού και είναι κατασκευασμένο με φυσικά υλικά και με παραδοσιακή τεχνοτροπία από μικρά τοπικά συνεργεία. Όπως περιγράφεται, στο οικόπεδο προϋπήρχε ένα πέτρινο, ερειπωμένο κτίσμα που χρησίμευε ως στάβλος για ζώα.

Έχοντας σαν κύριο μέλημα να μην γίνουν δραστικές παρεμβάσεις στο αρχικό κτήμα, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν τρία ευδιάκριτα τμήματα έτσι ώστε να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες την απαραίτητη ιδιωτικότητα, αλλά και την ίδια στιγμή τη δυνατότητα της εύκολης ενοποίησης σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες θα υποδέχονταν φίλους. Τα τρία αυτά μέρη είναι το λιακωτό (η είσοδος του σπιτιού), το μακρινάρι (το κεντρικό σημείο του σπιτιού) και τα δωμάτια που, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνουν τα δύο υπνοδωμάτια και τα λουτρά. Πρακτικά, δημιουργήθηκε ένα νέο επίπεδο κατοίκησης σε ψηλότερη στάθμη από αυτή του ερειπίου.

Η πρόσβαση στο Yoik του Ταϋγέτου, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλότερη στάθμη από αυτή του δρόμου, γίνεται μέσω μίας εξωτερικής σκάλας, καθώς το κτίριο δεν ενώνεται λειτουργικά με την υπόλοιπη κατοικία, υποδηλώνοντας τη διαφορετική ταυτότητα και καταγωγή του. Το ισόγειο, είναι εν μέρει πέτρινο, εν μέρει μπλοκ ytong (αραιωμένο σκυρόδεμα σε κλίβανο) και εν μέρει με μεταλλικό πλαίσιο, που καλύπτεται από πάνελ πολυουρεθάνης τα οποία υποστηρίζονται από μεταλλικό σκελετό. Τα δάπεδα είναι αυτοεπιπεδούμενα μονοχρώματα, το εσωτερικό ξύλο είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης με καπλαμά οξιάς, ενώ το εξωτερικό είναι επενδυμένο με ξύλο αγριόπευκου.

Στο υπέροχο και πολύ «ζεστό» σε αίσθηση αλλά και στην πραγματικότητα εσωτερικό της πέτρινης πλευράς περιλαμβάνονται κουζίνα, βιβλιοθήκη, καθιστικό και ένα πατάρι ύπνου. Η κατασκευή επεκτείνεται και στον εξωτερικό χώρο με υπαίθρια κουζίνα, παρέχοντας έτσι την αίσθηση της συνέχειας και της ροής των χώρων.

Στη γυάλινη όψη, ο ενιαίος πάγκος μπροστά από τα παράθυρα επεκτείνεται με την αντίστοιχη λογική και δημιουργεί τον υπαίθριο στεγασμένο χώρο φαγητού. Κατεβαίνοντας τρία σκαλιά, διαμορφώνεται υπαίθριο καθιστικό, τριγύρω από τη φωτιά, καθώς και χώρος φαγητού κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Ο κεντρικός αυτός χώρος, μαζί με το λουτρό, απομονώνεται και αποκτά αυτονομία από την υπόλοιπη κατοικία. Όπως επίσης τονίζουν οι αρχιτέκτονες, η τοποθέτησή του κτιρίου στο οικόπεδο, σε σχέση με τον προσανατολισμό, και η ανύψωση του δαπέδου με τη δημιουργία κλειστής ζώνης αέρα μεταξύ φυσικού εδάφους και κατοικίας, βελτίωσε σημαντικά τη θερμική του συμπεριφορά. Επιπλέον, για το μικρό ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου, θα πρέπει να σημειωθεί πως χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα υλικά μόνωσης, καθώς και αντλίες θερμότητας, αυτοματισμοί και παθητικά ηλιακά συστήματα.

Facts & Credits
Project title Yoik of Taygetus
Typology Restoration, Residential
Location Koumousta, Peloponnese, Greece
Gross Built Area 122 sq.m. (Residence surface area  88 sq.m., Auxiliary spaces: 38 sq.m.)
Size of Plot 418 sq.m.
Completion year  2020
Architectural design and construction oversight  Z-Level Architecture, Elena Zervoudaki
Lead architect Elena Zervoudakis
Design team Annita Krokou, Daphne Arnellou
Engineering Dimitris Arnellos, Mary Kazakou
Photography Viceversa, Angela Varveri & George Hatzakos

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK