instabook.grLifestyleΈνας προς πώληση παράδεισος αξίας $4,2 εκατ. στα Φίτζι

Mai island, το νησί των ονείρων μας

Ένας προς πώληση παράδεισος αξίας $4,2 εκατ. στα Φίτζι

Έκτασης 129 στρεμμάτων, ένα τροπικό νησί από εκείνα που βλέπουμε στις καρτ ποστάλ ή στις φωτογραφήσεις για περιοδικά μόδας

Τα νησιά Φίτζι, ένα παραδεισένιο νησιωτικό κράτος στον Νότιο Ειρηνικό Ωkεανό, αποτελούνται από 322 νησιά και 522 νησίδες, εκ των οποίων μόλις τα 106 κατοικούνται μόνιμα. Μάλιστα, στα δύο μεγαλύτερα, Βίτι Λέβου (Viti Levu), όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Σούβα και Βάνα Λέβο, ζει το 87% του πληθυσμού. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ονομασία «Fiji» δόθηκε από τον διάσημο εξερευνητή, πλοίαρχο Κουκ ο οποίος παράφρασε στα κείμενα του τη λέξη «Fisi» που χρησιμοποιούσαν για τα Φίτζι οι κάτοικοι των γειτονικών νησιών Tonga.
Σήμερα, πρόκειται για ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κράτος καθώς απολαμβάνει μία από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον Ειρηνικό Ωκεανό έχοντας στηριχθεί στα ορυκτά, στον αλιευτικό του πλούτο και φυσικά στον τουρισμό που στα νησιά, εξαιτίας και του κλίματος, είναι παρών όλες τις εποχές του χρόνου. Εκτός από τα αρκετές εκατοντάδες καταλύματα που απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις τουριστών, τα Φίτζι διαθέτουν μικρούς, μοναχικούς επίγειους παραδείσους με 5άστερες ξενοδοχειακές υπηρεσίες αλλά και νησιά-νησίδες που κατά καιρούς διατίθενται είτε προς ενοικίαση είτε προς αγορά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει το νησιωτικό κράτος.

Ένας από αυτούς τους παραδείσους είναι και το νησί Mai, σε απόσταση 90 λεπτών με σκάφος από το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φίτζι, το Βάνα Λέβο, στο οποίο κατοικούν 135.000 άνθρωποι και έχει δύο μεγάλες πόλεις-μαγνήτες, τη Λαμπάσα στο βορρά και την Σαβουσάβου στο νότο. Για το Mai, έκτασης μόλις 129 στρεμμάτων, το οποίο εκτός από σκάφος προσεγγίζεται με ελικόπτερο αλλά και με υδροπλάνο, ένα ταξιδιωτικό μέσο που χρησιμοποιείται ευρέως στην περιοχή, έχει δοθεί πρόσφατο το πράσινο φως από την κυβέρνηση των Φίτζι ώστε να πουληθεί σε ιδιώτες, μη μόνιμους κατοίκους των νησιών, καθεστώς που ισχύει για το 8% του συνολικού νησιωτικού συμπλέγματος. Μάλιστα, ενώ η αρχική του τιμή ήταν στα 4,2 εκατομμύρια δολάρια, πλέον η πώληση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας από την Platinum Luxury Auctions στα τέλη Ιουλίου.

Το Mai είναι ένα τροπικό νησί από εκείνα που βλέπουμε στις καρτ ποστάλς ή στις φωτογραφήσεις για περιοδικά μόδας με φόντο εξωτικούς παραδείσους και εκτός από τους αιωνόβιους κοκοφοίνικες, την πυκνή βλάστηση πλημμυρισμένη από εξωτικά λουλούδια και κάθε είδους πτηνών, περιλαμβάνει μία αμμουδερή ακτή 400 μέτρων, σαν φυσική πισίνα με γαλαζοπράσινα νερά, έναν πανέμορφο φυσικό καταρράκτη με γλυκό νερό και δύο πηγάδια, με επίσης πόσιμο νερό, που κατηλήγουν σε μία εκθαμβωτική λίμνη, η οποία εξυπηρετεί για χρόνια τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, μια τοπική οικογένεια που φροντίζει τη γη για γενιές όσο και τους τακτικούς επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι συνήθως έρχονται για μονοήμερες εκδρομές στην περιοχή. Επιπλέον, το Mai είναι περιτριγυρισμένο από έναν απίστευτης ομορφιάς κοραλλιογενή ύφαλο ο οποίος προσφέρεται για λάτρεις της υποβρύχιας εξερεύνησης με αναπνευστήρες ή μη.

Σήμερα στο νησί υπάρχει μία μόνιμη ξύλινη, παραδοσιακή κατοικία με όλες τις ανέσεις, που αποτελείται από μία κρεβατοκάμαρα, μπάνιο και σαλόνι, ενώ μία δεύτερη, μικρότερη φιλοξενεί την οικογένεια που φροντίζει το νησί και τους φιλοξενούμενους του. Παράλληλα, στο Mai υπάρχει πλήθος οπωροφόρων δέντρων (κοκοφοίνικες, αβοκάντο, καραμπόλα αλλά και σοκολατί λωτοί) και μποστάνια με κάθε είδους λαχανικά, ώστε να μην απαιτείται τακτική μετακίνηση προς την ενδοχώρα των Φίτζι για ανεφοδιασμό, τουλάχιστον για τρόφιμα ή πόσιμο νερό. Επίσης, η παρουσία πολλών, αιωνόβιων δέντρων Μαογάνι (Mahogany), εκτός από τη μοναδική δροσιά που προσφέρουν αλλά και τη σκιά για την προστασία από το ζεστό ήλιο, είναι ιδανικά και για την κατασκευή επιπλέον κατοικίας στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες του νησιού, πάντα υπό προϋποθέσεις.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στο Mai υπάρχει και αρχαιολογικός χώρος με ιστορία τουλάχιστον 300 ετών, καθώς ανακαλύφθηκε το θεμέλιο της οικίας ενός τοπικού αρχηγού, που περιβάλλεται από μια κοιλάδα και ένα τείχος που φαίνεται πως σκάφτηκε με τα χέρια για προστασία. Μόλις καθαρίστηκε το σπίτι από τις ανασκαφές, ανακαλύφθηκε ένα μονοπάτι προς μια πηγή γλυκού νερού και η οποία καταλήγει σε ένα λουτρό από σμιλευμένη πέτρα, σαν φυσικό ντους.

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE