instabook.grLifestyleO θρυλικός χρονογράφος Patek Philippe των $3.880.000

The Asprey

O θρυλικός χρονογράφος Patek Philippe των $3.880.000

Τις προσφορές έδινε μια νεαρή Ασιάτισσα με σκισμένο τζιν που μιλούσε κινέζικα στο κινητό της...

Για περισσότερα από 230 χρόνια το κατάστημα Asprey of London, που πρωτοάνοιξε τις πύλες του το 1781, καθορίζει με τα luxurious είδη του τον ακριβή ορισμό της λέξης «πολυτέλεια», έχοντας στην εκλεχτή πελατεία του τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη και τις πιο ακριβοθώρητες κοινωνικές ελίτ, συμπεριμβανομένων και γαλαζοαίματων, ακόμα και από το βρετανικό παλάτι, που συχνά συναλλάσσονταν -και συνεχίζουν- μαζί του. Μάλιστα, από τον 19ο αιώνα, το θρυλικό ρολόι αναφοράς του Asprey, τοποθετημένο στη τζαμαρία του καταστήματος της Bond street, αποτελούσε ανέκαθεν την απαραίτητη στάση για τους κυρίους της ανώτερης κοινωνικής τάξης ώστε να ρυθμίζουν αναλόγως τα ρολόγια τους.

Το 1950, o περίφημος ελβετικός οίκος ωρολογοποιίας Patek Philippe ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα από τα τελειότερα ρολόγια στο χώρο των χρονογράφων, το Patek Philippe perpetual calendar chronograph ref. 2499, μία πραγματικά ιστορική σειρά που διατηρήθηκε σε γραμμή παραγωγής ως το 1985. Σε αυτά τα 35 χρόνια, μόλις 349 κομμάτια κατασκευάστηκαν, δηλαδή περίπου 9 ρολόγια το χρόνο. Μάλιστα, το 1950, ο Patek Philippe ήταν ο μοναδικός που διέθετε μία τόσο περίπλοκη για την εποχή κατασκευή, η οποία χαρακτηρίστηκε και ως «η ύψιστη Patek», ενώ παράλληλα αποτελούσε την επιτομή της κομψότητας στο χέρι.
Η πρώτη σειρά του 2499 είναι μακράν η πιο σπάνια και οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν μόλις 40 ρολόγια σε ολόκληρο τον κόσμο με κίτρινο χρυσό. Με τις ανάγλυφες, επίπεδες ορθογώνιες ωθήσεις της, η πρώτη αυτή συλλογή διακρίνεται αμέσως από όλες τις μεταγενέστερες.

Ένα από αυτά τα μοναδικά ρολόγια, το οποίο κατασκευάστηκε το 1952, δόθηκε στο Asprey, εκείνη τη χρονιά, για να το διατεθεί προς πώληση. Πρόκειται για ένα 2499 με διπλό καντράν, υπογεγραμμένο τόσο από τον ελβετικό οίκο όσο και από το Asprey. Επιπλέον, το κουτί του φέρει σφραγίδα του Λονδίνου, όπως και η εσωτερική επιστολή, στην οποία αναγράφεται το έτος 1956, ενώ και εσωτερικά υπάρχουν τα σήματα εισαγωγής στο Λονδίνο και η σφραγίδα Asprey. Το 2499 πουλήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα και ήταν το μοναδικό της σειράς. Ο τότε ιδιοκτήτης του, τα αρχικά του οποίου R.C. και είναι χαραγμένα στο πίσω μέρος της χρυσής κασετίνας του ρολογιού, φαίνεται πως το έλαβε ως δώρο για τα 21α γενέθλιά του. Τα στοιχεία του όμως παραμένουν άγνωστα.

Αυτό το ιστορικό ρολόι, βγήκε πρόσφατα σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s, αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 3,88 εκατ. δολαρίων (3,195 εκατ. ελβετικών φράγκων), κάτι το μοναδικό για vintage ρολόι χειρός. Ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης του, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, το αγόρασε σε δημοπρασία το 2006 έναντι του ποσού ρεκόρ και τότε των 2,2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,21 εκατομμύρια δολάρια). Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έχει αποκαλυφθεί προς το παρόν, αλλά το πρόσωπο που υπέβαλε τις προσφορές για λογαριασμό του ήταν μια νεαρή Ασιάτισσα με σκισμένο τζιν, η οποία καθόταν στην τελευταία σειρά της αίθουσας δημοπρασιών και μιλούσε κινέζικα στο κινητό τηλέφωνό της…

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE