instabook.grLifestyleΟ παγκόσμιος μάγος της ζαχαροπλαστικής είναι 32 ετών

Cédric Grolet

Ο παγκόσμιος μάγος της ζαχαροπλαστικής είναι 32 ετών

Με τα επιδέξια δάχτυλά του, μεταμορφώνει τον Κύβο του Ρούμπικ σε Rubik's Cakes

Μπορεί η -σίγουρα- γλυκιά συνομοταξία των Pastry Chef του πλανήτη να είναι η λιγότερο προβεβλημένη στο χώρο των εστιατορίων, παρ’ όλα αυτά, αν το σκεφτείτε καλύτερα, συνήθως η δική τους δημιουργία είναι αυτή που μένει στο τέλος σαν γεύση. Εντούτοις, τα τελευταία δύο χρόνια, ένας 32χρονος ζαχαροπλάστης από ένα μικρό χωριό της Ανατολικής Γαλλίας, πολύ κοντά στην κατάληξη του ορεινού όγκου των Άλπεων, είναι ένας πραγματικός σταρ στη Γαλλία, επισκιάζοντας ακόμα και αυτόν τον διάσημο προϊστάμενο του, στο παρισινό ξενοδοχείο Le Meurice, τον Alain Ducasse.

Ο Cédric Grolet γεννήθηκε στην πόλη Firminy και μεγάλωσε σε μια οικογένεια από εστιάτορες, τρέχοντας από πιτσιρικάς στην κουζίνα του παππού του, σε ένα ξενοδοχείο-εστιατόριο στο Andrézieux-Bouthéon. Σε εκείνη ακριβώς την κουζίνα ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία μόλις 12 ετών όπου και ανακάλυψε το πάθος του για τη ζαχαροπλαστική. Μάλιστα, όπως λέει και ο ίδιος, μαζεύοντας μία ημέρα φράουλες από τον κήπο σκέφτηκε δεκαπέντε πιθανούς τρόπους για να τις χρησιμοποιήσει σε γλυκά. Αυτό ήταν! Αποφάσισε ότι θα γίνει ζαχαροπλάστης.
Στα 13 του, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών, ο Cédric πήρε τα πρώτα μαθήματα στην αρτοποιία, δείχνοντας από νωρίς το έμφυτο ταλέντο του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δάσκαλος του πρότεινε στους γονείς του να τον κρατήσει κοντά του για να τον διδάξει ακόμα περισσότερα και έτσι στα 14 ο Grolet είχε πλέον εξειδικευθεί στις ζύμες, κερδίζοντας την ίδια χρονιά τα πρώτα του βραβεία στη ζαχαροπλαστική και στη δημιουργία παγωτών που πάντα λάτρευε.

O Cédric Grolet πέρασε απ’ όλες τις βαθμίδες εξέλιξης της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, κερδίζοντας δεκάδες βραβεία και επαίνους σε σχολές, διαγωνισμούς και φεστιβάλ, ενώ κοντά στα 20 απέκτησε το ανώτατο δίπλωμα στην τέχνη της pâtisserie από το περίφημο Brevet Technique des Métiers, στο Yssingeaux. Μόλις στα 21, πήγε στο Παρίσι και προσελήφθη σαν βοηθός chef στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Le Meurice, μία θέση που πάντως άφησε γρήγορα προτιμώντας την Fauchon. Ο Grolet στην περίφημη γαλλική αλυσίδα γκουρμέ φαγητών εξειδικεύτηκε στα μακαρόν, ταξίδεψε στο Πεκίνο, εξέλιξε σε υπέρτατο βαθμό τις τεχνικές του και για 5 σχεδόν χρόνια ασχολήθηκε με τον τομέα ανάπτυξης του τμήματος ζαχαροπλαστικής δημιουργώντας απίθανες γεύσεις και προϊόντα.

Παράλληλα, κυκλοφόρησε δύο βιβλία με τους Christophe Adam και Benoît Couvrand, ξεκίνησε τις πρώτες τηλεοπτικές του εκπομπές και εκπαίδευε τους ζαχαροπλάστες και μαγείρους της Fauchon από το Ντουμπάι ως το Μαρόκο και από τη Νότια Κορέα μέχρις τη Νέα Υόρκη. Παρ’ όλα αυτά, στα 26 του χρόνια θέλησε να επιστρέψει στη «μάχιμη» ζαχαροπλαστική και έτσι το 2011 ξεκίνησε ξανά να εργάζεται στο Le Meurice του Παρισιού, σαν sous chef pâtissier υπό τις οδηγίες του σεφ Alain Ducasse και αργότερα σαν επικεφαλής ζαχαροπλάστης του εστιατορίου με τα δύο Michelin Stars.

To 2015, o Cédric Grolet αναδείχθηκε κορυφαίος ζαχαροπλάστης στη Γαλλία και πρόσφατα «του κόσμου», στο ετήσιο γκαλά Les Grandes Tables du monde που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο Grolet είναι διάσημος γιατί τα γλυκά του είναι μικρά σαν μπουκιές, τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι βγαλμένα από πίνακες της Αναγέννησης και γιατί το γλυκό-φάρος του είναι ο περίφημος Κύβος του Ρούμπικ που δημιούργησε για πρώτη φορά το 2014. Με τα επιδέξια δάχτυλά του, ο Grolet μεταμορφώνει τον Κύβο του Ρούμπικ σε Rubik’s Cakes: μικρούς κύβους από φιστίκι, λεμόνι, φουντούκι, τοποθετημένους σε τρεις ορόφους που αναπαριστούν το puzzle που φαντάστηκε ο Ernő Rubik. Το σίγουρο είναι ότι θα ακούσουμε και θα θαυμάσουμε πολλά στο μέλλον από τον Grolet… Μακάρι να τα γευόμασταν κιόλας…

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE